ActionTypes

Sporterinbalans voor advies en begeleiding bij sport(prestaties) en gezondheid.

Persoonlijke begeleiding en groepsactiviteiten

Persoonsgerichte training en coaching met de Action Types Benadering (ATB) en Drijfveren

Brengt het handelen van bijv. de sporter op één lijn met wie hij als uniek persoon is en wat hij nodig heeft.

 

De ATB is een innovatief hulpmiddel gericht op het leveren van maatwerk bij de ontwikkeling van menselijk potentieel. De individuele voorkeuren en behoeften die van jongs af aan bij een ieder zo kenmerkend verweven zijn in persoonlijkheid en motoriek.

Vanuit deze invalshoek is het een bijzonder geschikt hulpmiddel voor toepassing binnen de sport, het onderwijs, de zorg, alsmede binnen private en publieke organisaties. In feite overal waar mensen met elkaar samenwerken en/of ontwikkeling in het functioneren een rol speelt, kent ActionTypes een aanzienlijke meerwaarde.

 

 

Renske Winters is gecertificeerd ActionType profiler.

 

Vier paren van tegenstellingen.

De ATB vindt zijn oorsprong in het werk van de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung en bevindingen die moeder Katherine Cook Briggs en dochter Isabel Myers Briggs daaraan toevoegden. 

 

Ieder mens is uniek, dat laat echter het belang van het aansluiten bij voorkeuren onverlet.

Iedere dimensie bestaat uit een tegenstellingenpaar, waarbij één van beide tegenstellingen jou van nature het gemakkelijkst af gaat. Deze maakt deel uit van jouw voorkeuren, waarbij we meteen opmerken dat ieder mens zijn ontwikkelkant er bij de geboorte gratis bij heeft gekregen. De ATB onderkent dat mensen niet losstaan van hun omgeving, altijd anders kunnen handelen dan langs hun voorkeuren en dat er in hun ontwikkeling een voortdurende wisselwerking tussen ‘nature’ en ‘nurture’ plaatsvindt. Het feit dat ieder mens uiteindelijke uniek is, laat onverlet dat voorkeuren en kernbehoeften een doorslaggevende rol spelen in persoonlijke ontwikkeling.

 

Koppeling cognitieve en motorische voorkeuren.

Wat Carl Gustav Jung destijds nooit heeft kunnen bevroeden, is dat de individuele motoriek-voorkeuren met dezelfde structuur zijn verbonden. Verbazingwekkend of eigenlijk ook weer niet, die motoriek-voorkeuren blijken gekoppeld aan de cognitieve voorkeuren van mensen. Het vormt een krachtige ondersteuning van de opvatting dat lichaam en geest één zijn. Theraulaz en Hippolyte hebben die koppeling een ongekende verdieping gegeven.

Profiling d.m.v. fysieke testen (het 0/1 principe).

Het actiontype bepaal je door bevragen, gericht observeren en door simpele fysieke testjes. We bewegen van dag tot dag op een zodanig onbewust niveau dat jij in de motoriek de meest betrouwbare ingang vindt voor het achterhalen van de voorkeuren en dat kan verschillen opleveren met een cognitieve vragenlijst! MBTI® en ActionTypes® lopen dan niet één op één.

 

E, I, S, N, T, F, J, P :

Er zijn 16 actiontypes. Elk actiontype bestaat uit een letter van een van de vier schalen. Bijv. ENFP of ISTJ. Tijdens het coachen, training geven of sporten gebruik je overigens alle letters van de schaal op on-/ bewust niveau. Alleen heb je een voorkeur voor een van de twee letters van die schaal en daar zal je dan het meest op leunen. Gewoon omdat jouw voorkeur daar meer naar uit gaat. Zo simpel is het. De combinatie van de vier letters zegt niets over de kwaliteit van sporten, waarnemen communiceren, en beslissen. Het heeft wel sterke aanwijzingen van hoe jouw voorkeuren op trainings/wedstrijdniveau, bewegingsniveau, communicatieniveau, samenwerkingsniveau, gedragsmatigniveau denk-/ leerstijlniveau succesvol in de (sport)context ingezet, getraind en toegepast kunnen worden.

Noot! Voor de goede orde, je bent geen vier letters. De letters zijn nodig voor uitleg en ordening! Het zijn voorkeuren. Dus als je zegt: ” ik ben een S of een N is dat onjuist en is dat niet de taal die gebruikt wordt bij ActionTypes! 

De 16 actiontypes;

ISTJ – ISTP- ESTP- ESTJ – ISFJ – ISFP- ESFP- ESFJ INFJ – INFP- ENFP- ENFJ – INTJ – INTP- ENTP- ENTJ

De cognitieve matrix

 

Legenda cognitieve AT-Matrix:
De verschillen zijn elementair voor het begrijpen van de voorkeuren en het leveren van maatwerk op diverse gebieden. Hieronder een voorbeeld uit de sportcontext.

 

Zintuiglijk beleven (S):

Sporters die op het hier en nu gericht zijn; concreet, wat is, details, praktisch.

Intuïtief beleven (N):

Sporters die op de toekomst gericht zijn; abstract, wat zou kunnen zijn, globaal, complex.

 

Rationeel beslissen (T):

Sporters die beslissen op basis van logica; voor- en nadelen rationeel afwegen, wil het begrijpen (expliciet leren).

Affectief beslissen (F):

Sporters die beslissen op basis van gevoel; betekenis affectief afwegen, wil het ondergaan (impliciet leren).

 

Extraverte stimulatie (E):

Sporters die gericht zijn op hun buitenwereld; hebben van nature een lage reticulaire hersenactiviteit en daarom prikkels vanuit een spontane en actieve omgeving nodig om een goede balans te vinden.

Introverte stimulatie (I):

Sporters die gericht zijn op hun binnenwereld; hebben van nature een hoge reticulaire hersenactiviteit en daarom minder prikkels vanuit hun omgeving (bedachtzaam, rustig) nodig om een goede balans te vinden.

 

Afrondende leefstijl (J):

Sporters met een dominante linkerhersenhelft die bij voorkeur vroeg concluderen; willen duidelijkheid en het liefst één optie om die taakgericht en nauwkeurig uit te voeren.

Afwachtende leefstijl (P):

Sporters met een dominante rechterhersenhelft die bij voorkeur blijven waarnemen; willen meerdere opties (opties open houden) om op het laatste moment een keuze te maken, houdt van improviseren en variëren.

 

Performer, componist, e.d.:

Benaming per actiontype.

 

Se , Si , Fe , Fi , Te , Ti , Ne , Ni :

Dominante mentale functie als eerste ingang en koersbepaler waarmee de sporter in het leven staat, bijvoorbeeld Se = ervaren, Ti = analyseren.

De motorische  Actiontype matrix

Legenda motorische AT-Matrix:
de verschillen zijn elementair voor een afgestemde technische ontwikkeling en fysieke trainingen.

 

Walking from the Bottom (WB):

de sporter (S) heeft een voorkeur voor concentrische dynamiek en het gebruik van de voorste spierketen (AM-keten).

 

Walking from the Top (WT):

de sporter (N) heeft een voorkeur voor plyometrische dynamiek en het gebruik van de achterste spierketen (PM-keten).

 

Verticale organisatie van de motoriek gecombineerd met dissociatie van heup- en schoudergordel (mobielpunt hoog, TH8-10)

Verticale organisatie van de motoriek gecombineerd met associatie van heup- en schoudergordel (mobielpunt laag, L4-5)

Horizontale organisatie van de motoriek gecombineerd met dissociatie van schouder- en heupgordel (mobielpunt hoog, Th8-10)

Horizontale organisatie van de motoriek gecombineerd met associatie van heup- en schoudergordel (mobielpunt laag, L4-5)

 

ST motoriek:

Oog-hand (oog-voet) coördinatie, vnl. fijne motoriek

SF motoriek:

Beweging om de centrale lichaamsas, vnl. grove motoriek

NF motoriek:

Ritmische motoriek met veel vrijheidsgraden, vnl. grove motoriek

NT motoriek:

Conceptuele motoriek (cerebraal, strategie), vnl. fijne motoriek

 

Rechter motoroog als radar voor het waarnemen van snelheid, richting en gevaar.

Linker motoroog als radar voor het waarnemen van snelheid, richting en gevaar.

 

Voor nog meer uitgebreide informatie over Action Types verwijs ik je graag naar de Action Types Academie

 

Wil jij weten wat jouw voorkeuren zijn, inzicht krijgen in jouw kernbehoeftes en voor jou sport specifieke inzichten en adviezen? kijk dan eens naar de test mogelijkheden (profiling). Het bepalen van jouw action type profiel wordt gedaan aan de hand van fysieke testjes.

Deep Motivational Drivers

Naast het Action Type Profiel spelen Diepe Drijfveren ook een belangrijke rol bij het optimaal in balans zijn.

Het proces van leren, ontwikkelen en presteren start bij moti­vatie. De motivatieleer is één van de meest onderzochte gebieden binnen de sportpsychologie. Daarbij blijkt dat winnen voor de meeste sporters zeker niet de belangrijkste motivatiefactor is. Verschillen in drijf­veren liggen hieraan ten grondslag. Hoe weet jij de juiste snaar bij elke sporter te raken? Voor coaches is het bijzonder waardevol de drijfveren van hun spor­ters te kennen.

Geïnspireerd door het Japanse Seïtai ontdekte een van de ActionTypes grond­legger Ralph Hippolyte dat de individuele drijfveren zijn verbonden met de functionele bewegingen van de vijf onderste rugwervels (L1-5) en dat deze fysiek zijn te testen aan de hand van de tonus rond de wervelkolom. Deze zorgen voor de ontsteking als startmotor voor de beweging en ondersteunen de sporter om vanuit situaties met (relatieve) stilstand meteen de actie explosief en nauwkeurig in te kunnen zetten.

In de afgelopen jaren zijn ervaringen met de Deep Motivational Drivers (DMD’s), want zo noe­men de ActionTypes grondleggers hun bevindingen, opgebouwd. Daarbij blijkt keer op keer dat de uitkomsten inzicht geven in wat de mentale behoeften van de sporter zijn als voor­waar­den om tot handelen over te gaan. Er worden vijf verschillende diepe drijfveren herkend met elk hun intrinsieke en extrinsieke variant.

Net als het Action Types profiel bevestigen de diepe drijfveren de lichaam-geestverbinding. Daar waar het actiontypes-profiel inzicht geeft in de handelingsvoorkeuren (mentaal en motorisch), leggen de DMD’s de voorwaarden om tot gemotiveerd handelen over te gaan bloot. In het verhogen van de train- en coachbaarheid van sporters zijn beide aspecten voor de coach een groot goed in het leveren van maatwerk.

Socials

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en volg ons op de onderstaande kanalen