Opgesteld door Ruud A. Nieuwenhuis, directeur Stichting Orthomoleculaire Educatie
Recent wordt steeds duidelijker dat we niet alle benodigde voedingsstoffen uit onze voeding halen en dat dit zelfs met een gezond voedingspatroon niet haalbaar is. Suppletie met essentiële microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen, aminozuren etc.) is dus pure noodzaak. Zelfs de overheid erkent nu de tekorten in ons voedingspatroon in de nota ‘Gezonde Voeding van begin tot eind’ (2008), waarin ze gezonde gewoontes actief wil gaan stimuleren. Het eetpatroon van de meeste Nederlanders voldoet niet aan de normen volgens de Voedingswijzer. Maar ook als we die norm wél zouden halen, krijgen we nog steeds niet de benodigde hoeveelheid microvoedingsstoffen binnen. Daarbij wordt ook gesteld dat de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) – normering veel hoger moet liggen.
Hieronder staan de onderzoeksresultaten van 1985 tot 2002 van een doorlopend onderzoek naar de voedingswaarden van groente en fruit. Ook hier blijkt weer dat onze benodigde voedingsstoffen niet meer alleen uit gezonde voeding, groente, fruit, etc te halen zijn.
Bron: 1996 Farmaceutisch bedrijf Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/Sanatorium Obertal.
Oorzaken: Uitgeputte grond, luchtvervuiling, te snelle groei, langdurige opslag en transport.
Mineralen en Vitaminen in mg per 100 g |
Voedingselement | 1985 | 1996 | 2002 | Verschil 1985-1996 en 1985-2002 |
|
Broccoli | Calcium Foliumzuur Magnesium |
103 47 26 |
33 23 22 |
28 18 11 |
Min 68 % – 52 % – 25 % |
Min 73 % – 62 % – 55 % |
Bonen | Calcium Foliumzuur Magnesium Vitamine B6 |
56 39 26 140 |
34 34 22 55 |
22 30 18 32 |
– 38 % – 12 % – 15 % – 61 % |
– 51 % – 23 % – 31 % – 77 % |
Aardappels | Calcium Magnesium |
14 27 |
4 18 |
3 24 |
– 70 % – 33 % |
– 78 % – 48 % |
Wortels | Calcium Magnesium |
37 21 |
31 9 |
28 6 |
– 17 % – 57 % |
– 24 % – 75 % |
Spinazie | Calcium Vitamine C |
62 51 |
19 21 |
15 18 |
– 68 % – 58 % |
– 76 % – 65 % |
Appels | Vitamine C | 5 | 1 | 2 | – 80 % | – 60 % |
Bananen | Calcium Foliumzuur Magnesium Vitamine B6 |
8 23 31 330 |
7 3 27 22 |
7 5 24 18 |
– 12 % – 84 % – 13 % – 92 % |
– 12 % – 79 % – 23 % – 95 % |
Aardbeien | Calcium Vitamine C |
21 60 |
18 13 |
12 8 |
– 14 % – 67 % |
– 43 % – 87 % |